Tuesday, 31 July 2012

Levolux keeps cool at Wimbledon


Competition has been fierce this summer at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, but occupants of its Millennium Building remain cool and comfortable thanks to the range of Internal Blinds, supplied and installed by Levolux.

As the UK's leading Solar Shading specialist, Levolux was chosen to share their unparalleled expertise to develop a bespoke solution for the Millenuim Building, which is used by players, press and photographers, ballboys/girls, officials and Club members. The project required a number of different types of Blinds to be co-ordinated.

For the changing rooms, press areas and officials’ offices some 180 bespoke Levolux roller blinds were produced in a white linen fabric, specially woven with vertical stripes in the Wimbledon colours of green and purple. This was more complex than it would at first seem, since not all the windows are the same size, therefore, considerable design and manufacturing effort had to be developed to keep the spacing of the stripes uniformed.  
The roller blinds are manually operated but employ a bead chain and a spring to ensure the system is robust and will not fail or be damaged if the hem bar or fabric is pulled instead of the chain. Translucent to allow those inside to still see out, the blinds serve the triple purpose of solar shading, privacy and glare – an important factor where there are computer screens and TV monitors. 

For the restaurant area around 40 Roman blinds were supplied. These again feature stripes in the Wimbledon colours but the angled glazing presented an added complication, the head of each blind is tapered to suit the panel it shades. 

Within the press courtyard, Levolux supplied 20 external awnings which provide both shading and protection from the weather. Again in the Wimbledon colours, the blinds project 1.5m and measure some 3m in width, are individually motorised and shade shops supplying film and facilities. They serve the same function around the press restaurant but are complemented by bespoke vertical roller screens, which can be lowered to provide protection from the rain along the open front of the building. 

For more information please visit www.levolux.com.

Tuesday, 24 July 2012

Levolux supports stadium legacy project


The legacy use of a stadium is not easy to predict. Let's take Arsenal Football Club's Highbury Stadium, built in 1913, for example. While it hosted preliminary football matches during the 1948 Olympic Games and despite several redevelopment projects, its use as a sports venue ended in May 2006. 

While Arsenal Football Club moved into its new stadium nearby, the old Grade II listed stadium, with its art deco style stands, was converted into luxury apartments, which were completed in 2008.

The residential development, known as ‘The Stadium’, comprises more than 710 luxury apartments and features an advanced Levolux Solar Shading solution.

The East and West stands of the development, which have been converted from sloping seated terraces into modern, energy efficient apartments, feature Levolux’s 9000 Fin Solar Shading System working at high level. The system comprises of a series of horizontal, aluminium trapezoidal 200mm x 50mm Louvres, which shield glazed areas from direct sunlight. 
By shading glazed areas, the grey powder coated Louvres effectively minimise solar heat gain, thereby reducing the need for expensive cooling systems. While residents benefit from a naturally cool, comfortable environment, they also appreciate unobstructed views across the landscaped grounds and plenty of bright, natural daylight which filters through.

In addition, up at roof level on the East and West stands, Levolux Screening Louvres screen unsightly roof top plant areas, providing a robust and aesthetic finish which compliments the overall scheme design. The aluminium ‘S’ profile Louvres, finished with the same coordinated grey powder coating, ensure essential roof top plant and equipment remain cool throughout the year with good ventilation and effective solar shading. 

Highbury Holdings’ ‘The Stadium’ housing project is another in a long line of high profile builds where Levolux is truly making a difference to the environment, for communities and individuals. Levolux’s success on this project underlines its position at the top of the league for flagship developments, whether they be 'new build' or 'refurbishment' projects.

All products in Levolux’s Solar Shading range can be custom designed to fit almost any project brief for the best results, time and time again. For truly effective energy efficiency with eye-catching aesthetics, Levolux Fins can be configured to compliment any scheme with a choice of materials, profiles and finishes. 

Like all Solar Shading systems from Levolux, the Fins and Louvres used on this development are backed by the company’s design, manufacture and installation package, along with a three year warranty.

In contrast to the summer of 1948, well-heeled residents at the exclusive Highbury Square development will be able to enjoy extra time this summer watching the sporting action in complete comfort, thanks to an effective Solar Shading solution by Levolux.

For more information, please visit www.levolux.com.

Tuesday, 17 July 2012

Levolux stands out in Gibraltar


A new multi-storey car park in Devil’s Tower Road in Gibraltar is making a positive impression to residents and visitors, providing five floors of parking set behind an impressive array of Screening Louvres, courtesy of Levolux.

Gibraltar, a British overseas territory since 1713, is one of the most densely populated territories in the world, with 28,750 residents packed into a land mass of just 2.6 square miles. The local infrastructure becomes even more strained with the addition of more than 10 million visitors each year, drawn to its Subtropical Mediterranean climate, tax-free shopping and rich heritage.

With just 30 miles of roads, Gibraltar is renowned for its traffic congestion and lack of adequate parking for residents and visitors. The new Devil’s Tower Road car park, designed by 3DReid architects, provides an impressive 1000 parking spaces, divided between 5 levels. While lower levels are allocated for short term and monthly rental, those on level five are offered ‘free of charge’ to local residents.

The car park’s south-facing elevation, which overlooks Devil’s Tower Road, extends to more than 150 metres, with a gradual curve that follows the road. The sheer scale of the project makes the car park a prominent landmark for local residents and visitors entering the territory.

The external facade of the south-facing elevation is designed to; allow air to circulate on each level, to limit the outward glare from vehicle headlights into neighbouring buildings, provide complimentary shading to vehicles and to create an attractive external aesthetic. 
As a world-leading Louvre specialist, Levolux was approached to develop a custom screening solution which satisfies all these requirements.

The solution comprised more than 1300 extruded aluminium tubular Louvres, fixed horizontally and arranged into a series of 20 vertical stacks. Each vertical stack measures 7.5 metres wide by 16 metres high. The 100mm diameter Louvres are fixed at varying pitches between aluminium side-plates and each stack is facetted to allow the Louvres to negotiate the building’s curved exterior.

A series of oval aluminium handrails have also been incorporated at a height of 1 metre, running along the inside of the screening louvres on each level. These are anchored into each floor slab and are tied into the external screening louvres.

At the head of the Louvred facade, a return structure has been created, formed from three tubular louvres projecting 1.2 metres back into the structure at high level. 

To maximise structural integrity, intermediate drop rods run vertically through the Louvres at 2.5 metre centres, formed from stainless steel threaded bar, enclosed within an aluminium over-tube. As a further fail-safe feature, a central slip-joint allows the full array of external tubular louvres to absorb any seismic activity that may occur.
To complete the screening louvre installation at low level, a 200mm deep by 500mm high aluminium section ‘Light Box’ accommodates integral LED lighting which filters through galvanised steel mesh, illuminating the walkway below.

The completed car park screening solution, with its attractive anodised finish, not only satisfies all the key requirements, but its robust aluminium construction also makes it resistant to the harsh coastal environment.

Now fully complete, the Devil’s Tower Road car park, which is owned and operated by Gibraltar Car Parks Limited, is helping to relieve traffic congestion, while its attractive screening Louvres from Levolux, ensure that it stands out for all the right reasons.

For more information, visit www.levolux.com.

Thursday, 5 July 2012

Levolux dives in at the London Aquatics Centre


Before swimmers take to the pool this summer in a bid for Olympic glory, they will be inspired by the design of the London Aquatics Centre, with its gravity defying arch-form roof, smooth contoured walls and custom Louvres, courtesy of Levolux.

Designed by Zaha Hadid Architects, the London Aquatics Centre, the last of the Olympic Park venues to be completed, becomes the gateway to the Olympic Park and is expected to achieve a BREEAM ‘Excellent’ rating. It accommodates two 50 metre pools, a 5 metre deep diving pool, dry training facilities and seating for up to 17,500 spectators.

Levolux supplied and installed a custom arrangement of Louvres for the London Aquatics Centre. The complete solution comprised a Louvre Panel Cladding System with integral Louvred Hatches and Doors, along with operable Screening Louvres.

More than 2500 Louvre panels have been applied throughout the Aquatics Centre, engineered from extruded aluminium. Louvre panels are facetted to follow the sweeping contours of the building and appear continuous, with hidden fixings. Internal Louvre panels are inclined at an angle of 10 degrees, while external panels are fixed vertically.

Louvre panels combine to form parallelogram-shaped areas at poolside, creating a seamless, ultra-modern aesthetic. Large open slotted sections are set into these areas, with the same shape to complement the overall aesthetic, while allowing air to circulate into concealed service areas. These open slotted sections are backed with stainless steel mesh.
Incorporated into the Louvre cladding panels are 63 hinged, removable Louvred hatches and 20 Louvred doors. The hatches feature integrated stainless steel fixings and locking mechanisms while the doors are equipped with panic locks, push bars and 3-point locking mechanisms.

To complete the solution, Levolux installed more than 200 manually operable, extruded aluminium Screening Louvres, applied at concourse level and on six vomitory staircases. Featuring a sleek “S” profile with an 80mm pitch, the Louvres effectively screen unsightly service areas from view, while allowing control of airflow to heating and ventilating plant and equipment, which ensures they operate efficiently.

To complement the overall scheme, the Louvre cladding panels, with integral Louvred hatches have been anodised, while the Louvred doors feature a powder coating, all in a matt dark grey colour. Elsewhere, the manually operable Screening Louvres have also been powder coated in bright yellow or white.

The world-renowned Aquatics Centre pushes the boundaries of architectural technology and brings together a host of innovative features, including a bespoke arrangement of Louvres from Levolux, the UK’s leading Louvre specialist.

For more information, visit www.levolux.com.