Thursday, 31 October 2013

Levolux keeps 'The Wilson' cool



Following a £6.3 million renovation project, The Wilson - Cheltenham’s Art Gallery & Museum - has opened to national acclaim, featuring a unique solar shading solution from Levolux.

Architects from Berman Guedes Stretton were awarded the task of designing an extension to the art gallery and museum, now known as ‘The Wilson’, back in 2007 following a RIBA Design Competition. Having successfully negotiated a challenging planning process, including gaining Conservation Area approval, the eagerly anticipated development has finally been realised.

The four-storey building extends the art gallery and museum, accommodating a new main entrance, galleries for temporary and permanent exhibitions, storage and workshop areas, a café and a roof terrace. The landmark building also becomes home to the town’s tourist information office.
The building’s south-facing elevation, with its modern glazed exterior, required an effective form of solar control to protect delicate artefacts against exposure to direct sunlight and to ensure galleries and circulation areas remain naturally lit, without succumbing to excessive solar heat gain. By limiting the need for mechanical cooling and air conditioning, the solar shading solution will also help to reduce carbon emissions and minimise running costs.

Levolux, the UK’s leading solar shading and screening specialist, was invited to develop a comprehensive solution, comprising an arrangement of fixed Louvres applied horizontally across the façade, along with a series of internal double roller blinds. While the external Louvres provide effective shading, they were also required to appear sympathetic to the existing 19th century period architecture that the area is renowned for.

Working closely with the architects, Levolux helped to translate the client’s initial plans, into a cost-effective solution. Levolux’s final design, which satisfies project specific requirements, includes the use of tubular ceramic ‘baguettes’ to reflect the site’s heritage in arts and crafts.
In total, Levolux installed 194 tubular ceramic louvres, each measuring 75mm in diameter. The ceramic louvres, which were supplied with a white gloss, glazed finish, are reinforced by a stainless steel bar running through the centre of each louvre. The louvres are fixed horizontally, incorporated into four vertical stacks, secured between profile-cut aluminium side plates.

Set to the left of the main entrance extending 9.6 metres from first floor to fourth floor level, is a 3.2 metre wide vertical stack of ceramic louvres fixed at a pitch of 300mm. The open pitch of the louvres is designed to maximise daylight levels throughout the entrance and into circulation areas and stairwells.

Immediately above the main entrance is a series of three vertical stacks of ceramic louvres, also extending 9.6 metres up to roof level. The louvres within these 2.4 metre wide vertical stacks are fixed at a pitch of just 150mm. This results in greater light exclusion where it is required for galleries, but still allows occupants to maintain visible contact with the outside.

To prevent unwanted ingress of birds through the louvred façade, particularly between louvres set at a pitch of 300mm, stainless steel wires have been incorporated. The horizontal, sprung loaded wires are secured to aluminium side plates.
The projecting louvred façade is completed by a 7.2 metre long by 480mm high aluminium sign, which was also provided by Levolux. Letters formed from 20mm thick foamex material, spell out the museum’s new name to the public.

The ceramic ‘baguette’ louvres are guaranteed to be weather and frost resistant, and will not fade over time, while all aluminium components are finished in a durable dark grey powder coating.

To complement the external Louvres, Levolux supplied and installed 21 of its internal Slimlock Blinds. Double roller blinds, which are either fully automated or electrically operated, have been applied to south-facing openings. This allows anti-glare fabric to be used in front, while a black-out fabric ensures maximum light exclusion, as required. The Black-Out fabric travels between low-profile side-guides, held securely by a ‘zip’ type insert.
The landmark building, which was named ‘The Wilson’ in honour of the explorer Dr Edward Wilson, officially opened on 5th October. The renovated and extended art gallery and museum, with its attractive ceramic louvres and double roller blinds, has been transformed into one of the countries’ most impressive venues for hosting national and international touring exhibitions.

For more information, please visit www.levolux.com or www.thewilson.org.uk.

Wednesday, 16 October 2013

Levolux Changes Gear In Swindon



A new state-of-the-art, multi-storey car park is about to open in the centre of Swindon, boasting a revolutionary terracotta screening solution from Levolux.

The 850 space multi-storey car park is one of several new buildings to be completed as part of the first phase of the ‘Kimmerfields’ project, a £350 million regeneration scheme that will revive Swindon’s central business district.

Breaking with convention, Robin Partington Architects designed the 7-storey car park not only to facilitate safe and convenient access for vehicles and pedestrians, but also to equip it with an attractive, yet highly efficient external envelope.
Levolux was approached, as the UK’s leading solar shading and screening specialist, to develop a custom screening solution for the car park. The solution comprises vertical aluminium and terracotta fins, arranged differently on each elevation to satisfy specific performance criteria.

The vertical Fins help to protect the core structure from excessive weathering, while providing shade to occupants and their vehicles. From the outside, the contrasting warm terracotta and cool aluminium vertical Fins create a unique aesthetic, setting it apart from other car parks.

Levolux adapted its popular Infiniti Fin system to integrate vertical extruded aluminium Fins with red terracotta Fins, applied across all four elevations. In total, Levolux supplied almost 5800 linear metres of terracotta Fin and more than 3000 linear metres of aluminium Fins.

Vertical aluminium Fins, set at 1.25 metre centres are fitted with bespoke wishbone brackets at 3 metre intervals, aligned with each floor level. The brackets feature two support arms, radiating out from each side of the aluminium Fin, which are attached to vertical terracotta Fins.

On the south-facing elevation the aluminium Fin is rectangular, measuring 100mm deep by 500mm wide. Two terracotta Fins, each measuring 100mm deep by 425mm wide are fixed alongside the aluminium Fin, using custom wishbone brackets. The alignment of the Fins ensures they deliver optimum shading while creating a clean, undulating façade.
 On other elevations the aluminium Fin is bullet-shaped, measuring 100mm deep by 300mm wide. Two terracotta Fins, each measuring 100mm deep by 300mm wide are fixed at an angle, each side of the aluminium Fin using custom wishbone brackets. The open angle of the terracotta Fins allows more daylight to penetrate the car park in these areas.
 
To complement the array of alternating aluminium and terracotta Fins, Levolux fitted its bullet-shaped vertical aluminium Fins, each measuring 300mm deep by 100mm wide, across glazed stairwells and around access ramps.

The installation was completed with the addition of two perforated aluminium screening panels, fitted to the east and west elevations. Each panel extends 18 metres from ground floor level up to roof level. A 4.2 metre wide panel, comprised of 24 individual sheets has been applied to the east elevation, while a 1.5 metre wide panel, comprised of 12 individual sheets has been applied to the west elevation.

The perforations on each sheet are precisely arranged in a pattern that combines with others to resemble the silhouette of trees that are projected across the full height of the car park.
All aluminium components have been given a durable, natural anodised finish, with galvanised steel brackets. To prevent unwanted ingress of birds through openings, a stainless steel rope mesh has been incorporated behind the vertical Fins.

This impressive car park screening solution from Levolux, which follows similar schemes in London, High Wycombe, Liverpool and Gibraltar, demonstrates a shift in car park design to replace the concrete carbuncles of the past, with public amenities that we can be proud of in the future.

For more information, please visit www.levolux.com.