Wednesday, 26 March 2014

Levolux returns to the Village



Following the success of London 2012, as the Athletes’ Village prepares for legacy use, an 850 space car park is already standing by, equipped with a striking screening solution courtesy of Levolux.

Situated in Stratford, east London, the Athletes’ Village is one of the most ambitious new urban developments in the UK, forming part of the Stratford City Masterplan. This has transformed a previously deprived, industrial area of London into a highly desirable residential development.

Designed by Allford Hall Monaghan Morris architects, the six storey Athletes’ Village Car Park, which was erected for the London 2012 Olympic and Paralympic Games, now becomes a valuable parking facility for new and prospective residents of the Athletes’ Village.

The architects required a custom Screening Solution which would provide drivers with a striking visual reference, helping them recall the location of their vehicle on returning to the car park. As a world-leading solar shading and screening specialist, Levolux was invited to help develop an unusual and highly bespoke external screening element to be applied to each elevation.
The solution comprised a total of 627 fixed, aluminium aerofoil-shaped Fins, fixed vertically around the perimeter of the car park. The Fins, each measuring 600mm deep by 50mm thick and up to 2.6 metres in length, are formed from four extruded aluminium components. While three of the extrusions have been given a silver anodised finish, the remaining extrusion has been given a distinctive coloured and highly durable powder coating.

The coloured portion of each Fin, which is most visible from inside the car park, is different on each level, from pale blue on the first level, up to bright yellow on the 6th level. The use of colour was a critical feature as most people find it easier to recall a colour than black and white text. The Fins are fixed at an angle of 30, 45 or 60 degrees, using custom brackets. This not only creates an attractive, undulating screen across the core structure, but also maximises daylight levels throughout the building.
The Fins are aligned to obscure the view of unsightly concrete and steel structures, and vehicles parked around its perimeter. This was intended to give the car park a clean, cohesive external appearance, while retaining large openings to maximise daylight levels and provide good outward visibility. 

Levolux’s range of Solar Shading and Screening products can be custom designed to satisfy almost any project brief. Levolux’s aluminium Fins are particularly popular, since they can be configured to complement any scheme with a choice of profiles and finishes.
Like all Solar Shading and Screening solutions provided by Levolux, the Fins used on the Athletes’ Village Car Park are backed by the company’s design, manufacture and installation package, along with a three year warranty.

The Athletes’ Village Car Park, with its distinctive vertical Fins from Levolux, is one of the most energy efficient in the UK, having attained a ‘Whole Project Award’ through the CEEQUAL scheme. This represents one of 14 development plots in the Athletes’ Village, to be handed over for use by its new residents - part of a successful legacy, following a remarkable Olympic Games.

For more information, please visit www.levolux.com.

Friday, 14 March 2014

Levolux Shines at One Church Square



One Church Square is an affordable and highly sustainable housing development in London’s Pimlico area, which benefits from a custom solar shading and screening solution from Levolux.

This award-winning £6 million residential development for the Dolphin Square Foundation, is located just a short walk from Victoria. It provides 39 much needed studio, one, two and three bed apartments, arranged over five floors. Occupying a square-shaped plot, One Church Square provides affordable and comfortable housing, with the added benefit of a central glass covered courtyard and a landscaped roof garden.

Designed by Paul Davis + Partners to achieve Code 4 of the Code for Sustainable Homes, One Church Square benefits from the latest energy saving technology, which maximises comfort while minimising energy consumption. This is evident when you survey the building’s exterior and find an array of solar shading and screening structures positioned above and across glazed openings.
As a world-leading solar shading and screening specialist, Levolux was invited to lend its support to the project, working closely with the architects to develop a custom solution to satisfy very challenging performance criteria.

The solution comprised a variety of decorative perforated aluminium panels arranged horizontally and vertically on each elevation of the building, including motorised sliding doors at the building’s main entrance.

The perforated panels are most prominent on south-east and south-west facing elevations where they project above or to the side of glazed openings. In total, 38 panels, each projecting up to 880mm from the building, are positioned to shield windows from the sun at the height of summer.
As an effective form of Brise Soleil, the perforated panels keep the building comfortably cool by preventing excessive solar heat gain, while maximising daylight levels and allowing unobstructed outward views from each apartment.

22 Perforated panels have also been applied vertically against glazed openings on north-east and south-west facing elevations. The fixed screening panels, each measuring 1.5 metres wide by 2.5 metres high, create a series of privacy window screens for occupants.

The main entrance to the property is located on its north-west facing elevation. Here Levolux supplied and fitted inner and outer motorised sliding doors, formed from perforated aluminium panels.
The sliding doors, each measuring 3 metres high by 1.5 metres wide, are integrated with an access control system and linked to a Building Management System (BMS). This facilitates secure, authorised access to residents, 24 hours a day.

The external motorised sliding door is secured into a frame with three matching fixed perforated aluminium panels, one to the side and two above.

Above the entrance, Levolux also provided aluminium rainscreen panels and Sunbreaker louvres to create an attractive and weather-resistant enclosure, measuring 7 metres high by 3 metres wide. The Sunbreaker louvres, featuring a ‘Z’ profile and measuring 230mm deep, are arranged horizontally into a vertical stack.
All perforated aluminium panels are custom engineered with a pattern of perforations that is taken from an image of St James the Less, in homage to the adjacent Grade I listed church, which carries the same name. By varying the size and pattern of perforations across each panel, the picture gradually comes into focus. The effect is most impressive at night as the panels are illuminated from inside.

To complement the building’s bricked exterior, all aluminium components were finished in an attractive and durable slate grey coloured powder coating.

One Church Square was opened by HRH Princess Anne in July 2013 in a high profile ceremony and it has since won a Civic Trust Award which recognises the very best architecture, design, planning, landscape and public art.

For more information, please visit www.levolux.com.